Symptomer på stress

Har du en følelse af, at uanset hvor meget du sover, så er du konstant tappet for energi?

Måske har du mistet glæden, din humor, lysten til at være sammen med familie og venner – og at være intim med din partner?

Eller oplever du at have svært ved at koncentrere dig, svært ved at huske og have en kort lunte?

Det kan også forekomme, at du oplever fysiske symptomer, såsom hovedpine, mavesmerter, forværring af skavanker eller sygdomme du allerede har eller er disponeret for.

Disse, og mange flere, kan være symptomer på stress. De kan også være symptomer på andre sygdomme – derfor bør du altid henvende dig hos din læge før du kommer til mig. 

Hvad er stress?

Stress er en hormonel tilstand der gør, at du kan yde en ekstraordinær indsats i en presset situation. De korttidsstresshormoner der dannes i hjernen, ”brænder af” efter den pressede situation er ovre. Hvis hverdagen går hen og bliver en konstant presset situation, omdannes korttidsstresshormonerne i stedet til langtidsstresshormon, som ikke ”brændes af”. Jo længere tid man er under påvirkning af langtidsstresshormon, des mere skade gør det på hjernen.

Stress er altså ikke en sygdom, men en hormonel tilstand der kan fremkalde sygdomme vi i forvejen er disponeret for.

Stress er individuel og opstår derfor af en begivenhed eller situation, der for den enkelte opleves som truende eller belastende, ud fra dennes virkelighed.

Stress er altså en sund reaktion på en usund situation. Symptomerne er kroppens forsøg på at få dig til at stoppe op og gøre noget. Lytter vi ikke, skruer kroppen op for styrken af symptomerne, indtil vi tager det alvorligt. 

Kan man ”komme af med” stress igen?

Jo hurtigere du tager kroppens signaler alvorligt, des kortere tid tager det at komme ud på den anden side igen.

Uanset hvor hårdt du er ramt af stress, om du er sygemeldt fra dit arbejde eller ikke, om du er fuldt ud bevidst om, at det er det, der er galt, eller du netop er blevet konfronteret med diagnosen efter utallige fysiologiske undersøgelser uden fund – så kan jeg hjælpe dig! 

Så det korte svar er: Ja.